lezzet.waw.pl

jedzenie, potrawy, restauracje

Olej lniany – na zdrowie!

Olej lniany to jedyny z gatunku roślinnych, który zawiera aż pięćdziesiąt procent kwasów tłuszczowych Omega 3. Oznacza to, że ma wielkie znaczenie dla ludzi z dolegliwościami sercowymi. Olej lniany to jedyny z gatunku roślinnych, który zawiera aż pięćdziesiąt procent kwasów tłuszczowych Omega 3. Oznacza to, że ma wielkie znaczenie dla ludzi z dolegliwościami sercowymi. Jego właściwości mają tak duży wpływ na zdrowie, że powinno się go stosować raczej do sałatek i na zimno, aniżeli do smażenia, ponieważ wysoka temperatura uszkadza najcenniejsze składniki oleju. Osoby, które cierpią na dolegliwości żołądkowe również powinny stosować olej lniany. Jeden kieliszek oleju dziennie poprawi pracę jelit. Powinno się go pić na czczo, bo właśnie wtedy pokryje jelita warstwą ochronną, dzięki której jedzenie będzie bez problemów pokonywało drogę do żołądka. Powinniśmy również pamiętać, żeby zawsze kupować olej w ciemnej butelce i przechowywać go w lodówce. Najzdrowszy jest wówczas, kiedy spożyjemy go do trzech dni po otwarciu. Badania dowodzą, że osoby, które regularnie spożywają olej lniany, mają mniejsze szanse na poważne problemy sercowe, a ich metabolizm funkcjonuje o wiele lepiej niż u innych.
Jego właściwości mają tak duży wpływ na zdrowie, że powinno się go stosować raczej do sałatek i na zimno, aniżeli do smażenia, ponieważ wysoka temperatura uszkadza najcenniejsze składniki oleju.

Osoby, które cierpią na dolegliwości żołądkowe również powinny stosować olej lniany. Jeden kieliszek oleju dziennie poprawi pracę jelit. Powinno się go pić na czczo, bo właśnie wtedy pokryje jelita warstwą ochronną, dzięki której jedzenie będzie bez problemów pokonywało drogę do żołądka.

Powinniśmy również pamiętać, żeby zawsze kupować olej w ciemnej butelce i przechowywać go w lodówce. Najzdrowszy jest wówczas, kiedy spożyjemy go do trzech dni po otwarciu. Badania dowodzą, że osoby, które regularnie spożywają olej lniany, mają mniejsze szanse na poważne problemy sercowe, a ich metabolizm funkcjonuje o wiele lepiej niż u innych.